BIOPLAnet

Događanja u Zadru
Događanja u Zadru

Prethodno najavljivano vrijeme da neće biti bure i bit će toplo-toplije, malo se izmijenilo ali nas nije odagnalo od osnovne ideje i dogovora s osnovnim školama u Zadru, Bartul Kašić i  Petar Preradović.


Osnovnu školu Bartul Kašić Institut POI posjetio je u četvrtak 07.04.2022. godine. Ranojutarnje kretanje iz Zagreba i doček presretne djece koja su nas promatrala u raspremanju imajući već spremna pitanja na koja su nestrpljivo očekivala odgovore.

Koliko god se činilo da je mikroskopiranje jednostavno i moguće viđeno, pokazao se nevjerojatan interes za isto temeljem čega se donio zaključak na nivou Instituta POI, definitivno nam je potreban još jedan mikroskop sličnih karakteristika, minimalno financijski zahtjevan, a djeci pruža užitak u otkrivanju nepoznatoga.

image-2

Dok su djeca pojedinačno promatrala mikroskopirane objekte, ponukalo ih se na razmišljanje o tome koliko je tko pridonio odvajanju otpada i je li će se tome više posvetiti u skoroj budućnosti.

Tema kružnog gospodarstva zanimljivo je ispričana i popraćena usporednom izradom oblika poput zvrka i ravnala, a od prethodno rastopljenih plastičnih čepova. Dočaralo se djeci i nastavnicima kako sveukupni otpad ne mora ostati otpad ukoliko se njegova priča nastavlja u kružnom gospodarstvu. Konkretno plastični čepovi mogu nastati korisni oblici ovisno o tome što želimo izraditi, što nam je potrebno ili možemo koristiti u svakodnevnoj uporabi.

image-3

Školu je ujedno posjetio tim udruge FabLab uz raznovrsne radionice poput izrade padobranaca i sastavljanja autića koje pokreće sunčeva energija. 


Osnovnu školu Petar Preradović Institut POI imao je priliku posjetiti u petak 08.04.2022. godine.

Sličan pristup upoznavanja djece i nastavnika kao i u OŠ Bartul Kašić, no primijećen je uz poznati nam interes za mikroskopiranje i biooplastiku: 

a7bd5714-3e52-4662-8b5d-937ba3a16327
…pojačani interes i duže zadržavanje osobito učenika viših razreda, kod naših uređaja za drobljenje plastičnih čepova i „kreiranje“ korisnih dijelova uz pomoć kalupa:
image-4
Uz kolege iz udruge FabLab, događaju se pridružio mladi tim udruge Baltazar.
Scroll to Top